От днес, 30.03.2021г. Националната приходна агенция въведе двуфакторна идентификация при потвърждаване на плащането като така повиши сигурността при плащания с банкови карти. Това се прави в изпълнение на действащата директива за платени услуги – PSD 2 за всички граждани на ЕС, по тази причина, Националната агенция за приходите предприе действия за преминаване към протокол EMV 3DS на своя виртуален ПОС терминал. Поради това има промяна на страницата за въвеждане на картови данни при разплащания към НАП.

   Потвърждаването на транзакциите при лица плащащи с карти Visa или Mastercard, които поддържат съответно Verified by Visa и Mastercard IdentityCheck е различен. Освен познатата динамична парола, двуфакторната идентификация включва още една статична – 3D парола, която служи за потвърждение на онлайн плащанията. Такава парола можете да получите от обслужващата банка, издател на Вашата карта.

До момента, са извършени повече от 1,2 млн. транзакции на стойност над половин милиард лв. през вируалия ПОС на приходната агенция, като само от началото на 2021г. са платени повече от 50 млн. лв., това е една от най-често използваните електронни услуги на НАП.

Допълителна информация за двуфакторната идентификация, може да получите от Вашата обслужваща банка.